Hudtypeskolen. Kombinert-, fet- og uren hud.

 

 – Kombinert – Fet – Uren –

 

Problematikk som oppstår som følge av for høy talgproduksjon er kombinert-, fet-, uren- og aknehud. Disse er ikke samme tilstand.  De virker like og det er mye det samme som skjer i huden, men det er forskjeller som kan utgjøre en stor forskjell for resultatene.

 

Er ikke dette samme hudtype?  Nei, det er flere forskjeller og selv om man kan benytte enkelte produkter for alle disse hudtypene vil en fagperson kombinere forskjellige produkter etter grad av problematikk gjeldende for hver enkelt.

 

Det første du trenger å vite er at det er absolutt mulig å få en sunn og vakker hud, men det krever at du er nøye med dine renserutiner, bruker et serum som jobber i dybden av huden og som er formulert for å angripe problemet du sliter med. Du må benytte en dagkrem som beskytter mot UV-stråler, dette fordi UV-stråler skaper frie radikaler og betennelse, noe som lett kan gi deg pigmentflekker.

 

Den største og vanligste feilen man gjør er at man overdriver med for sterke rense- og peelingprodukter! Det som skjer da er at de stripper (fjerner) viktige fettsyrer som beskytter hudbarrieren og holder huden din intakt og motstandsdyktig mot bakterier og fremmedstoffer.  Slik kan de trenge inn i huden og skape irritasjon/infeksjon.

Mulige årsaker til denne type hudproblematikk er: Genetisk, hormonelle, p-piller, graviditet, kosmetikk og aldring.

Unngå: Fet og krydret mat. Test hvor godt du tåler melkeprodukter, unngå for store mengder alkohol, tenk på hvilken prevensjon du velger, enkelte hormonpreparater kan eskalere problematikken, snakk med legen din om du har akne, det kan være du bør bruke medikamenter i tillegg til gode hudpleieprodukter.

Et kosthold med høyt inntak av karbohydrater (mye sukker og fint mel) og sigarettrøyking gir også en forverret hudtilstand.

Tips til behandling i klinikk:

Alle burde unne seg en regelmessig behandling i klinikk. Behandlinger som virkelig gjør en forskjell for fet hud, arr og grove porer er kjemiske peelinger og enzymbehandlinger. Det finnes mange ulike enzym-  og peelingbehandlinger. Din terapeut bør ha flere å velge mellom slik at du får den som er best for deg! 

Jet peel er også en form for peeling bare at den fungerer som en høytrykkspyler med sterilt saltvann og trykk som spyler vekk døde hudceller og smuss fra porene samt dreper bakterier.

Dermapen kan benyttes av alle hudtilstander mot arr, tilstoppinger og generell hudfornyelse (NB; du kan ikke ta denne behandlingen om du har aktiv akne).


KOMBINERT HUD

kombinasjonshud

 

En kombinert hud kjennetegnes slik:

Overproduksjon av talg på panne, nese og hakeparti. Ofte ser vi at talgproduksjonen også er høy ved siden av nesen og litt utover kinnbena. Det oppstår etterhvert sorte prikker og grove porer som følge av dette.

Forklaring: Noen er født med gener som gir en fetere hudtype, se etter på dine nærmeste om hvordan huden deres er. Er du ung og har tendenser til å bli blank og fet i t-sonen kan du trygt anta at du har noen i din nærmeste familie som har samme hudtype.

Start så tidlig som mulig med gode hudpleierutiner og du vil bli belønnet for det i fremtiden. Ved denne hudtilstanden ser vi ikke så mye til kviser foruten om hos jenter under menstruasjonssyklusen og gutter under puberteten. Sorte prikker kan vi alle få, men du er mer utsatt og får sorte prikker og kviser om du benytter galt produkt og kosmetikk.

 

Hva trenger du for å få en sunn og vakker hud?

 

 1. Et renseprodukt med en eksfolierende effekt er et must, talgproduksjonen er høyere og døde hudceller tetter igjen porene dine mye lettere en hva vi ser ved en normal talgproduksjon.
 2. Et serum som greier å løse opp de døde hudcellene, virker antibakterielt og talgregulerende.
 3. En lett dagkrem med SPF som har som hovedfunksjon å opprettholde en sunn barrierefunksjon og beskytte mot UV- stråler.
 4. En nattkrem som virker rensende og om du er voksen se også etter anti-aging ingredienser.

Produktanbefalinger:

Anbefalte basisprodukter fra PCA Skin:

 1. Rens: Facial Wash – Fjerner skånsomt urenheter og makeup uten å strippe huden for fukt og viktige fettstoffer. Formulert med Aloe Vera som virker beroligende og fuktighetsgivende, melkesyre som eksfolierer og willow bark som virker astringerende og desinfiserende. Brukes morgen og kveld.
 2. Serum: A&C Synergy Serum – Minimerer store porer, regulerer talgproduksjonen, renser og holder huden matt uten å tørke ut huden. Brukes morgen og kveld.
 3. Dagkrem: Protecting Hydrator Spf 30 eller om du ønsker litt dekk og farge; Sheer Tint Spf 45.
 4. Nattkrem: Clearskin er en fantastisk krem mot fet og uren hud. Den inneholder aktive ingredienser som regulerer talgproduksjonen og motvirker tilstoppinger. NB; Den kan også benyttes under dagkremen i tillegg til Weightless eller Sheer Tint  i perioder med dårlig hud.

Tilleggsprodukter: To ganger i uken bør du eksfoliere huden din med Purifying Mask (som virker rensende, beroligende og eksfolierende) og/eller Revitalizing Mask for maksimal effekt av dine daglige pleieprodukter.

For voksen hud anbefaler vi i tillegg produkter som jobber anti-aging.

For hele ansiktet: C&E Strength og/eller Intensive Age 0,5% Retinol.

For øyepartiet: EyeXcellence eller Ideal Complex Revitalizing Eye Gel.

For munn- og leppepartiet: Peptide Lip Therapy

 

Anbefalte Basisprodukter fra Excuviance:

Rens:

 1. Purifying Cleansing. Morgen og kveld.
 2. Serum: Night Renewal. Morgen og kveld.
 3. Dagkrem: Sheer Refining Fluid Spf. Morgen.
 4. Nattkrem: Evening Restorative. Kveld.

 

Tilleggsprodukter: To ganger i uken bør du eksfoliere huden din med Purifying Clay Masque.


 

FET HUD OG UREN HUDfet_uren_hud

 

En fet og uren hud kjennetegnes slik:

Overproduksjon av talg generelt i hele ansiktet foruten om sensitive partier som øyepartiet.

Vi ser høy talgproduksjon og tilstedeværelse av kviser, innkapslet talg og sorte prikker. Noen perioder er man bedre enn andre, men kviser er mer eller mindre konstant tilstedeværende. Ofte utvikler dette seg også på rygg skuldre og nakke.

Det kan etterhvert oppstå sorte prikker og grove porer samt kapslinger av talg og enkeltstående kviser. Passer du ikke på huden din ved denne tilstander utvikler du ofte aknehud (det kommer vi til i et senere innlegg).

Forklaring: Noen er født med gener som gir en fetere hudtype, se etter på dine nærmeste om hvordan huden deres er, er du ung og har tendenser til å bli blank og fet i huden din samt at du i puberteten får små kviser kan du trygt anta at du har noen i din nærmeste familie som har samme hudtype.

Start så tidlig som mulig med gode hudpleierutiner. Benytter de produkter som ikke er ment for din hudtype vil det forverre problematikken.

 

Hva trenger du for å få en sunn og vakker hud:

 1. Et renseprodukt med en eksfolierende effekt er et must, talgproduksjonen er høy og døde hudceller tetter igjen porene dine mye lettere en hva vi ser ved en kombinasjons og fetere hudtyper. En rens og toner/ansiktsvann med eksfolierende effekt er å foretrekke da det er mere talg, døde hudceller og tendenser til bakteriell forekomst.
 2. Et serum som greier å løse opp de døde hudcellene, virker antibakterielt og talgregulerende.
 3. En lett dagkrem som har som hovedfunksjon å opprettholde en sunn barrierefunksjon og beskytte mot UV-stråler. (med SPF)
 4. En nattkrem som virker rensende og antibakteriell. Om du er voksen se også etter anti-aging ingredienser tilpasset fet og uren hud.

 

Produktanbefalinger:

Anbefalte basisprodukter fra PCA Skin:

 

 1. Rens: Facial Wash Oily Problem –  Fjerner skånsomt urenheter og makeup uten å strippe huden for fukt. Formulert med Aloe Vera som virker beroligende og fuktighetsgivende, melkesyre i en høyere dose slik at den eksfolierer mer og den inneholder også Willow Bark som virker astringerende og desinfiserende. brukes morgen og kveld.
 2. Serum: A&C Synergy Serum – Minimerer store porer, regulerer talgproduksjonen, renser og holder huden matt uten å tørke ut huden din. Brukes morgen og kveld.
 3. Dagkrem: Weightless Protection Spf 45 – Holder huden matt hele dagen samt virker beroligende og beskyttende. Eller Sheer Tint Spf 45 med litt ekstra fukt og farge. Brukes om morgenen.
 4. Nattkrem: Clearskin er en fantastisk krem mot fet og uren hud. Den inneholder aktive ingredienser som regulerer talgproduksjonen og motvirker tilstopninger og urenheter. Brukes på kvelden. NB; kan også benyttes under dagkremen i tillegg til Weightless protection i perioder med dårlig hud.

Tilleggsprodukter: To ganger i uken bør du eksfoliere huden din med Purifying Mask og eller Revitalizing Mask for maksimal effekt av dine daglige pleieprodukter.

Anti-aging:

For hele ansiktet: C&E Strength og/eller Intensive Clarity Treatment 0,5% Retinol som er vårt mest intensive serum mot problemhud men er også sterkt forebyggende mot linjer og rynker for fet hud.

For øyepartiet: EyeXcellence, Ideal Complex Revitalizing Eye Gel,

For munn og leppepartiet: Peptide Lip Therapy

 

Produkter for Rygg/Skuldre/Nakke:

Du kan bruke de samme renseprodukter og kremer på nakke/skuldre/rygg som i ansiktet, og i tillegg benytte Blemish Control Bar som er en effektiv rensesåpe for problemhud med stor talgproduksjon, kviser og tilstoppinger.

 

Anbefalte basisprodukter fra Excuviance:

 

 1. Rens: Purifying Cleansing Gel. – Skånsom fjerning av makeup og urenheter med eksfolierende ingredienser som AHA og PHA (fruktsyrer). Brukes morgen og kveld.
 2. Serum: Night Renewal Hydragel – Virker regulerende på talgproduksjonen, gjør huden glattere og minimerer store porer. Brukes morgen og kveld.
 3. Dagkrem: Sheer Refining Fluid Spf 35.  Har en superlett konsistens. Holder huden matt og forebygger kviser. Brukes morgen og kveld.
 4. Nattkrem: Samme som steg 2. Du benytter Night Renewal Hydragel alene på natten.

 

Tilleggsprodukter: To ganger i uken bør du eksfoliere huden din med Triple Microdermabrasion Face Polish og eller rense med Purifying Clay Masque.  Ved behov for å matte huden ned anbefales Matte Perfection Serum, og om du har dårlig sirkulasjon kan du benytte Bionic Oxygen Facial Mask alternert med Purifying Clay Masque.

 

Produkter for Rygg/Skuldre/Nakke:

Du kan benytte de samme rense- og peelprodukter som for ansiktet. En maske vil også være til stor hjelp.


Vårt neste innlegg vil handle om aknehud.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *