#Foundation- hvilken type er riktig for din hud?

Hvilken foundation er riktig for deg basert på hudtype?

Synes du det kan være vanskelig å finne ut hvilken foundation som er riktig for deg? Det er ikke så rart. Vi blir lokket med reklame fra alle kanter av perfekte jenter med perfekt hud, og alle hevder de har det beste produktet. Så hva skal man velge?

For at du skal finne DIN foundation er det viktigste å vite hvilken hudtype du har! Har du fet hud og bruker en foundation som er tilpasset en tørrere hudtype kan ikke resultatet bli bra. Innholdstoffene vil ikke bare gjøre at resultatet ser lite flatterende ut etter kort tid, men det kan også trigge frem utbrudd, urenheter, kviser mm.

Så, hva er din hudtype?
Generelt sett kategoriserer vi huden i 5 ulike hudtyper. Nå er det selvfølgelig variabler innen hver kategori, men de 5 typene er:

#Normal/kombinasjonshud- den mest vanlige hudtypen:
Det er ofte en kombinasjon av normale, tørre og fete områder.
Oftest er T-sonen (panne, nese og hake) fet med store porer, mens resten av huden har normal oljeproduksjon.

#Tørr hud:
Det er to typer tørr hud. Den ene typen mangler olje (genetisk betinget), og den andre mangler vann (resultat av ytre og indre faktorer). Du har ofte små porer.
Etter du har renset huden, føles den tørr å ta på, og ansiktet kjennes litt stivt når du beveger på det.

Fet hud:
Oftest genetisk betinget, men kan endre seg i løpet av livet på grunn av hormonelle endringer.
Du blir fort blank i løpet av dagen. Du har ofte store porer. Du kan lett få urenheter.

#Sensitiv eller sensitivisert hud:
Sensitiv hud kan være genetisk. Det er også veldig vanlig at huden er «miljøskadet», men da kaller hudpleierne den heller sensitivisert. En slik hudtilstand kan komme av overdreven soling, kulde uten beskyttelse, ekstrem dehydrering (for eksempel på grunn av air-condition eller vedfyring).
Du kan også ha eksemhud, hudsykdommer som couperose, rosacea eller annet som gir huden nedsatt immunforsvar og gjør at den blir lettere irritert.

#Problemhud/akne:
Huden kan være enten fet eller tørr, eller kombinasjon av begge deler.
Har du oljete problemhud, blir den blank ganske raskt etter at du har renset huden.
Har du tørr problemhud, kjennes den stram når du beveger ansiktsmusklene etter rens.

#Aldrende hud:
NB: Dette er en hudtilstand, ikke en hudtype.
Selv om alle eldes og dermed har en aldrende hud, sier man at en hud er aldrende omtrent etter fylte 30 år. En aldrende hud vil falle inn i en av kategoriene nevnt ovenfor.

Så tilbake til hvilken foundation du skal velge…
Du har funnet din hudtype, da må du bestemme deg for hvilken dekkevne du vil ha. De kommer fra lette (BB Creme), med en svak dekkevne. Egner seg for de som har en jevn og klar hudtone og ikke spesielt mye å «skjule». Du får foundation i alle konsistenser, tilpasset de ulike hudtypene. Mineralpudder likeså. I tillegg kan du gå for en Primer så får du et penere resultat og et mer holdbart resultat.

Normal/kombinasjonshud– du er heldig! Du kan egentlig gå for alle varianter foundation. Kan være lurt å ha to varianter. En for dine tørre områder, og en for de litt fetere. Da sitter makeupen som et skudd hele dagen. Hvis du vil holde deg til en variant så velg å ha «blotting paper» med deg. Det trekker til seg olje og makeupen ser fresh og lekker ut hele dagen. Her er noen av våre favoritter for din hudtype:

Glo Pressed Base er den mest populære foundation fra glo minerals. Dette er en presset pudder foundation som gir en semi-matt finish og gir en lett til full dekkevne. Denne passer til alle hudtyper.

Fra serien til makeup-guruen Laura Mercier er det to alternativer vi ønsker å trekke frem:

Tinted Moisturizer SPF 20 er en prisvinnende foundation som jevner ut huden og gir huden en fin glød, samtidig som den holder huden fuktig. Den inneholder vitamin A og E og et antioksidant vitaminkompleks som beskytter huden (mot frie radikaler, altså aldring). Denne foundation passet til en normal til kombinert hud. Gir en lett dekkevne.

Tinted Moisturizer SPF 20 Oil Free er en foundation som forhindrer at overflødig olje legger seg på huden. Denne fuktighetsgivende oljefri foundation gir en lett dekkevne og en lett glød til huden. Denne foundation passer til normal, kombinert,fet og sensitiv hud. Til og med de som har rosacea kan bruke denne foundation, uten at den vil skape irritasjon på huden

Nyhet og vår nye favorittSmooth Finish Fluid er en oljefri foundation som sitter på i 12-timer. Den gir en naturlig lett flawless finish. Denne foundation passer til alle, spesielt normal til fet hud.


 

Tørr hudMineralpudder, lette foundationer som er vannbasert eller oljebasert. De kan gjerne innehold ekstra pleiende ingredienser, både for hudens sunnhet, men også fordi resultatet blir penere og holder lengre. Bruk fingrene når du benytter foundation, da sløser du ikke bort produkt, og samtidig unngår du at huden ser tørr ut som det lett kan bli ved å bruke en kost/svamp. Her er noen av våre anbefalinger for deg:

Glo Loose Base er dypere pigmentert og gir litt mer glød,dette er et løst pudder. Den gir en medium til full dekkevne. Denne foundation passer best til en normal til tørr hud.

Glo Protective Liquid Foundation er en flytende foundation som gir en lett til full dekkevne. Denne passer best til normal til tørr hud.

Glo Sheer Tint Base er en lett foundation som etterlater huden jevnere og gir mer glød. Den gir en lett dekkevne. Denne foundation passer til en normal til tørr hud. Den er veldig fin om man bare ønsker å jevne ut f.eks. rødheter.

Glo Luxe Foundation er en foundation som er formulert med lys spredende diamantpulver, den har SPF 15 og fuktighetsgivende ingredienser for å gi en feilfri og ungdommelig hud. Veldig fin på voksen hud. Den gi en lett til medium dekkevne. Den passer best til en normal til tør hud.

Moisture Supreme Foundation er en foundation som holder huden fuktig samtidig som den minimerer synligheten av fine linjer. For en naturlig finish, bruk svamp til å påføre denne foundationen. Den vil gi medium til full dekkevne. Den passer til normal til tørr hud. Vil også være fin på moden/voksen hud.


 

Fet hud– du ønsker nok en naturlig finish uten de blanke partiene. Mineralpudder– så lenge du benytter de som er spesielt tilpasset fet hud- hvis ikke vil det bli et lite flatterende resultat etter kort tid.
Foundation– bruk en kost eller svamp og jobb produktet kjapt inn i huden. Går du over til slutt med et oljeabsorberende pudder vil makeupen se bedre ut lenge.

Til en fetere hudtype vil vi anbefale følgende:

Smooth Finish Fluiden oljefri foundation som sitter på i 12-timer. Den gir en naturlig lett flawless finish. Denne foundation passer til alle, spesielt normal til fet hud.

Tinted Moisturizer SPF 20 Oil Free er en foundation som forhindrer at overflødig olje legger seg på huden. Denne fuktighetsgivende oljefri foundation gir en lett dekkevne og en lett glød til huden. Denne foundation passer til normal, kombinert,fet og sensitiv hud. Til og med de som har rosacea kan bruke denne foundation, uten at den vil skape irritasjon på huden.

Laura Mercier Foundation Primer- Oil Free. Oljekontrollerende ingredienser gjør at makeupen sitter lengre og jevnt hele dagen. Brukes før Foundation for å motvirke at huden blir blank og at Foundation endrer farge i løpet av dagen.


 

Sensitive tilstander– Her er det aller, aller viktigste at du passer på at kremen/pudderet du bruker har bare gode ingredienser! Du kjører et nummer sikkert når du går for mineralmakeup. Her skal det ikke være konserveringstoffer som kan virke skadelig og trigge utbrudd og sensitivitet. Du kan gjerne bruke en foundation, men de samme regler gjelder her, og bruk fingrene. For å gi huden mest mulig næring, roe ned og unngå irritasjoner kan du alltid ha denne med i veska. Et lite vidunder på flaske, virker som en SOS spray om du plutselig skulle blusse opp i huden ved en eller annen reaksjon, fra kunstig lys, pc skjerm mm.

Våre anbefalinger:

GLO MINERALS Redness Relief Powder. Reduserer umiddelbart rødhet med terapeutiske ingredienser. Denne unike formulaen nøytraliserer overfladisk rødhet og beroliger stresset hud.

Amazing Base. Et fantastisk mineral pudder som gir en perfekt hud. Visk bort ujevnheter, urenheter og fremhev en sunn og vakker hud.

Ellers kan man trygt bruke de ulike mineralpudder, se bare til at de ikke er oljefri eller har en mattende effekt.

 

 


 

Problemhud/akne– gå for oljefrie produkter. Her er det også viktig at innholdstoffene er tilpasset din hudtype så du unngår mer urenheter og utbrudd. I stedet for i løpet av dagen å «freshe opp» makeupen med flere lag, så gå for blotting paper. De trekker til seg overflødig olje og du ser øyeblikkelig freshere ut. Lag på lag med makeup har den motsatte effekten. Her kan man benytte de samme produktene som er anbefalt til den fete hudtypen.


 

Et annet triks som profesjonelle makeup artister, og flere og flere finner ut av, er PRIMER. Du kan se på det som et underlag for alt som kommer over, som et feste for makeup og som en lien «tryllestav» som retusjerer små ujevnheter og gjør at porer seg mindre ut.  Men det viktigste punktet er at makupen sitter utrolig mye lengre på!

Når det gjelder fargevalg så er det viktigste å finne din undertone i huden. Du ser det best på underarmene. Går det mot gult, eller går det mot rødt? Er det oliventone? Dette avgjør om du skal ha varme, kalde eller nøytrale farger.

Når du vet dette er det bare å prøve seg frem. Test fargen på kjeve/halsområdet. Den skal egentlig ikke vises på huden! Ser du foundationen er det feil farge. Av og til kan den oppfattes som litt lysere enn huden, det er greit, du følger jo opp med annen makeup som gir tilbake kontrastene. Ser det litt grålig ut så styr unna! Da er det definitivt feil. Ta en titt i dagslys, det er den eneste måten å virkelig bli sikker.