Hudens barriere er de ytterste hudlagene (teknisk kalt stratum corneum). Den består av en blanding av svært viktige beskyttende og nærende stoffer – inkludert ceramider, linolsyre, kolesterol, aminosyrer og et komplekst utvalg av fettsyrer – som bidrar til å forhindre vanntap og beskytte huden mot miljøfaktorer som solskader, forurensning og allergener. Når hudens barriere er sunn, jobber alle disse elementene sammen for å danne og opprettholde hudens første forsvarslinje mot omverdenen.

Det er kjempeviktig at vi beholder en hel barriere, kun da kan huden holde seg sunn, beskytte seg og opprettholde sin funksjon. Mange er opptatt av ingredienser og det er en tendens til å tro at «jo sterkere, jo bedre» er det som gjelder, men det er ikke sant.

Mange skader hudens barriere utilsiktet ved å samle og kombinere for mange irriterende aktive stoffer på huden, uvitende om skaden det forårsaker på hudens barriere. For eksempel, å kombinere to eksfolierende syrer, en syre og retinol eller retinol og vitamin C i en omgang kan være nok til å irritere og gi betennelse i huden og etterlate små brudd i hudbarrieren.

Tegn på en skadet hudbarriere

Barriereskade involverer nesten alltid tap av hudens vitale stoffer (spesielt ceramider og fettsyrer) som den trenger for å forbli intakt og glatt.

Disse stoffene er mørtelen som holder huden sammen. Når de blir utarmet eller uorganisert, mister huden sin evne til å forhindre vanntap og har mindre evne til å forsvare seg mot ytre angrep, noe som gjør den sårbar for dehydrering, rødhet og kløe. Det forårsaker merkbare tegn på aldring på kort sikt og, hvis det ikke korrigeres, også på lang sikt.

Det er ikke alltid slik at man kan se at hudbarrieren er brutt. Problemene en skadet hudbarriere forårsaker som du ikke kan se (i hvert fall ikke umiddelbart) er kollagen- og elastinnedbrytning, et svekket mikrobiom (Mikrobiom eller mikrobiota er den samlingen av alle mikroorganismer som lever på indre og ytre overflater hos mennesker, dyrplanter og sopp. Mikrobiomet omfatter mikroorganismer som har en viktig funksjon i organismen og er nyttige, men inneholder også harmløse mikroorganismer som verken er til gagn eller nytte).

Reparer den skadete barrieren

Ikke bruk mekanisk peeling, det betyr- ikke bruk peeling som har korn. På en sunn og hel hud er det noe annet, men med en brutt barriere vil de kunne skape sår og rift i huden.

Ro ned på aktive ingredienser, det betyr ikke at du ikke kan bruke det, men pass på at du bruker de riktig! Bruker du c-vitamin, retinol, niacimide eller eksfolierende syrer, bør du bruke et hyaluronsyreserum først! La det trekke inn i 15 minutt før du følger på med  C-vitamin eller retinol. Du kan gjerne også alternere mellom dager slik at du ikke bruker alt alltid!

Bruk alltid en fuktighetskrem!

Hudens barriere kalles også fuktighetsbarrieren: jo høyere vanninnhold, jo bedre hydrert og derfor sterkere er huden. Selv fet og oljete hud trenger fuktighet. Du finner flere gode kremer for ulike hudtyper, men de bør alltid inneholde nok fuktighet!

SOS krem for en skikkelig sår og ru hud!

Skin Precedure Ointment fra PCA Skin er en salve som egentlig ble laget for bruk etter aggressive behandlinger. Den beroliger og heler huden raskt og har blitt en vinterfavoritt hos oss! Den er utrolig drøy og man skal kun bruke en liten ertestørrelse. Det lønner seg å varme den litt opp i hendene før man smører på, men denne har reddet oss gjennom pandemien med såre hender, og den er helt perfekt å bruke på barn!