Hva er egentlig et serum,

og hvorfor bør du bruke det?

Du har garantert hørt om det - serum - men hva er det egentlig, hvordan skal det brukes, og er det noe du trenger?

Det er fort gjort å bli forvirret og usikker. Derfor har vi her litt informasjon vi vi tenker kan være nyttig.

«Serum er konsentrerte hudpleieprodukter designet med ett mål i tankene: å levere en høy konsentrasjon av aktive ingredienser inn i hudpleieregimet ditt».

Serum er et hudpleieprodukt du kan påføre på huden din etter rens, men før krem, og hensikten er å levere potente ingredienser direkte inn i huden. Serum er spesielt egnet til denne oppgaven fordi det består av mindre molekyler som kan trenge dypt inn i huden og derfor levere en svært høy konsentrasjon av aktive ingredienser. Dette gjør dem til et flott verktøy for å målrette mot spesifikke hudpleieproblemer, som rynker, pigmenteringer, akneutbrudd, dårlig elastisitet m.m. Serum kommer i ulike former, de kan være vannbasert, oljebasert eller som en essens (essenser er som regel ikke like konsentretre og har derfor ikke like potente). 

Vannbaserte serumer skal under krem, etter rens og evt. toner. De gir næring til hudens indre lag fordi molekylene er små og trenger lett inn.

Oljebaserte serum går som regel på toppen av kremen din fordi de har større molekyler. De trekker ikke inn på sammen måte og holder det du legger under fuktig hele dagen. 

 
Ikon bekreftet av brukerfellesskapet
 

Det finnes milliarder av forskjellige serum der ute, så hvordan velge det som er rett for deg da?

Vel, det første du bør tenke på er at du går for et merke som er cosmeceutical (hudpleie av medisinsk kvalitet). Det betyr at den jobber målrettet mot spesifikke medisinske tilstander og behov, som for eksempel akne eller rynker., tørr hud, sensitiv hud, pigmenteringer m.m. Konsentrasjonen av aktive ingredienser er generelt større enn du vil finne i kosmetisk hudpleie, og de er dokumenter i å være effektive for huden, derfor er det større resultater med denne type hudpleie. Du får da både medisinske og kosmetiske fordeler.

Et serum er designet slik at det leverer høykonsentrerte nivåer av aktive ingredienser og vil derfor også gi raskere resultater og adresserer helt spesifikk tematikk. Serum er også langt mere konsentrerte enn kremer og derfor også mere kostbare. Det er viktig å vite at det er en liten mengde serum som brukes, så de er drøye i bruk.

 

Hva er så fordelene av et serum?

Som sagt; det er konsentrerte virkestoffer og du kan tilpasse og skreddersy din hudpleierutine etter hva huden din virkelig trenger! Et serum kan gi fukt, beskytte, eksfoliere, plumpe berolige og mye mer. Det avhenger av hvilke aktive ingredienser serumet ditt inneholder.

Populære ingredienser er er f.eks hyaluronsyre, niacimide, glykolsyre og retinol.

En ting som er viktig å huske på er at et serum ikke erstatter noen av dine andre hudpleieprodukter –  det kommer i tillegg til. Du bør absolutt bruke din rens og dag/nattkrem + SPF!

Hvordan skal du bruke det?

Et serum blir som regel brukt som andre eller tredje steg i din rutine. Det brukes etter rens og evt. toner – og alltid før dag- eller nattkrem. Er det oljebasert skal det som regel over din krem (sjekk bruksanvisningen på forpakningen). Som regel er det en ertestørrelse som skal til og du bør vente 30-60 sekunder før du påfører krem og evt. makeup. La det trekke inn først!

Det finnes 5 ulike kategorier

ANTIOKSIDANT SERUM

Dette er serum som i hovedsak beskytter og gir et ekstra boost til generelt alles hudpleie. Antioksidanter beskytter mot UV-skader og miljøforurensning, de er skikkelig anti-aging takket være ingredienser som vitamin C og E, niacimide og mer. Bruker du et antioksidantserum om dagen skal du følge opp med en krem som inneholder SPF.

AKNE SERUM

Akne serum er som navnet sier, det som behandler og forhindrer utbrudd og de mørke pigmenteringene som gjerne oppstår etter et utbrudd eller hissig kvise. Hovedingredienser er gjerne kjemisk peeling, salisylsyre (topp for bli kvitt sorte- og hvite prikker og for stor oljeproduksjon), glykolsyre (bleker hyperpigmenteringer og gjør at porer virker mindre og holder porene rene). Akneutsatt hud har også god nytte av vitamin C (øker kollagenproduksjonen, forbedrer hudens reparasjonsprosess og reduserer betennelse), retinol (også en antioksidant, reduserer betennelse), sink (lindrer irritasjon, regulerer oljeproduksjonen).

FUKTIGHETS SERUM

Hovedmålet for et fuktserum er jo å gi ekstra fuktighet. De inneholder gjerne ingredienser som hyaluronsyre (som både gir enorme mengder med fukt, men også tar fukt fra omgivelsene og gir tilbake til huden). Les mer om superingredienser her.

LYSNENDE SERUM

Dette er serum som lysner mørke flekker og gir en jevnere hudtone. Vitamin C og B3 (niacimide) gir de beste resultatene. 

ANTI-AGING SERUM

Hvis linjer, rynker og slapp hud er problemet er det disse du skal går for. Da vil du finne ingredienser som retinol (øker kollagenproduksjonen og plumper huden), glykolsyre og peptider som de viktigste ingrediensene.

Men, det er viktig å huske på at selv om f.eks. retinol er det beste for anti-aging, så vil det ta opp til 3 måneder før man begynner å se resultater. Det kan også være litt tøft for huden i begynnelsen før den har blitt vant til aktiviteten i retinol, men det er ingen tvil, resultatene kommer! Les mer om retinol her.