Retinol er et populært tema i hudpleie, og det er det en god grunn til. Dette kraftige vitaminet har mange fordeler for huden vår. Det hjelper med å fornye hudcellene, fjerne døde celler som kan tette porene, og øke produksjonen av kollagen, et protein som holder huden vår fast og smidig.

Retinol hjelper på misfarginger og hyperpigmenteringer, fine linjer og rynker og er et effektivt virkemiddel i kampen mot akne.

Med alle disse fantastiske egenskapene, hva er retinol nøyaktig?

Det er en type vitamin A, som er viktig for mange funksjoner i kroppen vår, inkludert et sterkt immunsystem, godt syn og sunne bein. Men kroppen vår kan ikke lage vitamin A selv, så vi må få det gjennom maten vi spiser eller kosttilskudd.

Det er viktig å merke seg at huden vår er det siste organet som får vitamin A fra kroppen vår. Så selv om du spiser en diett rik på vitamin A, får huden din kanskje ikke alle fordelene den kunne fått.

Det er her retinol kommer inn. Ved å påføre retinol direkte på huden, kan vi sikre at huden vår får alle fordelene av vitamin A. Men vær forsiktig, retinol kan gjøre huden din mer følsom for solen, så det er viktig å alltid bruke solkrem med minst SPF 30 når du bruker retinol.

Det er mange ulike former av vitamin A, alle er i samme familie. Disse inkluderer reinol, retinaldehyde, retinyl palmitate, retnyl acetate og den aktive formen, retinol syre.

Ved å påføre huden vitamin A går det gjennom en hel rekke prosesser som til slutt omformer det til retinoic syre som virker direkte på huden.

Mange forbinder retinol med hummerrød hud, en følelse av stikkende solbrenthet og flassing. Disse «bivirkningene» er nok til å droppe retinol for de aller fleste. Leger og hudpleiere har likevel alltid anbefalt retinol pga dens mange fantastiske egenskaper (det finnes vel ikke en eneste dermatolog som ikke selv bruker det), og kliniske studier har bevist at dette er det beste virkestoffet som finnes.

Man anbefaler en tilvenning av retinol, med økt hyppighet til huden er vant til aktiviteten, men likevel vil de fleste oppleve en mildere grad av «bivirkninger».

Retinol skal KUN benyttes om natten, dette fordi cellefonyelsen øker og huden blir mer lyssensitiv. Man starter med så mange kvelder i uka som du tåler. En grei regel er å starte med 2 ganger i uka, for så å legge til en dag til hver uke til du er tilvendt og fortsetter så med hver kveld. 

Husk alltid å benytte minimum SPF 30 på dagen!

Resultatene fra retinol kan være synlige etter bare en måned, med reduksjon av fine linjer, rynker, akne og misfarging. Men husk, ikke alle retinolprodukter er like. For å få de beste resultatene, velg produkter fra merker som følger medisinske standarder.

Når skal man så begynne med retinol?

Fra midten av 20-årene for å forebygge, og er du eldre er det aldri for sent å begynne!

Når skal man ikke bruke retinol?

Når du er gravid.

Patentert leveringsteknologi fra PCA skin

PCA skin har tatt patent i et helt nytt leveringssystem de kaller OmniSome, et system som transporterer virkestoffene dypere ned i huden og frigir disse over en periode på 10 timer.

Dette øker stabiliteten og effektiviteten av retinol da virkestoffet er innkapslet i OmniSome. Resultatet er mindre sensitivitet og rødhet! 

Hvilket produkt skal du velge?