Hva gjør niacinamid for huden?

Niacinamid (vitamin B3) er et stabilt vitamin som tilbyr et bredt spekter av veldokumenterte fordeler. Niacinamid hjelper å hydrer huden, behandler hyperpigmentering, fremmer hudens elastisitet, reduserer rødhet og flekker og fungerer som en antioksidant, altså bekjemper frie radikaler som skader og bryter ned huden.

Vanligvis brukes den på huden for behandling av akne, eksem og pigmenteringer. Niacinamid er en av de best studerte ingredienser for anti-aldring. Den har også en rekke effekter for å jevne ut hudens tekstur. Niacinamid er spesielt viktig for kroppen vår da vi ikke kan produsere vitaminet på egen hånd. Vitaminet i seg selv er vannløselig, noe som betyr at vi enten må spise det eller bruke det lokalt for å høste fordelene. Niacinamid går også under navnene «vitamin B3» og «nikotinamid», en nonacid form av B3. Fordelene med vitamin B3 er som følger:

Forskning har vist at niacinamid kan bidra til å falme hyperpigmentering på huden. Mens den spesifikke måten dette skjer er ennå ikke fullt ut forstått, å starte med niacinamid i hudpleierutinen din kan bokstavelig talt bidra til å jevne huden på bare få uker.

Fordi det fremmer produksjonen av ceramider og elastin, begge viktige komponenter i hudbarrieren, bidrar niacinamid til å styrke hudens naturlige beskyttende skjold. Dette resulterer i mer hydrert, sunn hud som bedre kan forsvare seg mot fuktighetstap og irriterende stoffer utenfra.

Niacinamid kan bidra til å regulere og stabilisere oljeproduksjonen i huden. Da styrkes og gjenopprettes hudbarrieren og mer spesifikt, talgkjertlene i huden som produserer olje. Ved å bidra til å jevne ut mengden olje huden produserer, kan niacinamide bidra til å roe ned, og til og med forhindre akne.

Når det brukes utvendig (topisk), konverteres niacinamid til nikotinamid adenin dinukleotid (NAD), som har potente antioksidantegenskaper som bekjemper frie radikaler. Dette er avgjørende for hudens helse, da DNA-skade kan oppstå usynlig som svar på en rekke hverdagslige stressorer, inkludert miljøforurensning og ultrafiolett strålingseksponering. Ved å øke mengden NAD, virker niacinamid i å redusere oksidativ cellulær skade i hudceller.

Utvendig bruk av niacinamid har også vist seg å redusere rødhet og flekker i huden.

Bruk av niacinamid har vist seg å forbedre og forebygge usunn gulhet  i hudfargen uten å forårsake irritasjon, noe som gjør det ideelt for å gjenopprette hudtonen. En vitenskapelig studie fra 2015 viser at personer med høy risiko for nonmelanoma hudkreft var i stand til å forhindre sykdommen med oralt inntak av niacinamid. Imidlertid pågår studier fortsatt for å bekrefte resultatene.

Niacinamid eller vitamin B3 er trygt for alle hudtyper og alle aldre og til og med for de som lider av inflammatoriske tilstander som rosacea på grunn av dets beroligende egenskaper.

Forskning tyder på at niacinamid kan begynne å forbedre akne og hyperpigmentering innen to til tre måneder, mens oljeproduksjon og hudbarriere kan begynne å se endringer innen en måned. Niacinamid har mange hudpleiende fordeler, og det er sjeldent store bivirkninger dokumentert.

Fordeler:

  • Det beholder fuktighet i huden ved å redusere vanntap.
  • Det øker produksjonen av keratin, et protein som holder huden sunn og fast.
  • Det stimulerer produksjonen av ceramid, et lipid som bidrar til å beskytte hudbarrieren.
  • Det reduserer betennelse, og minimerer derfor rødhet og flekker.
  • Det minimerer porenes utseende.
  • Det regulerer oljeproduksjonen.
  • Det behandler mørke flekker.
  • Det beskytter mot solskader.
  • Det minimerer fine linjer og rynker.
  • Det beskytter mot miljøbelastninger, som sollys, forurensning og giftstoffer.