At du vet hvilken hudtype du har er avgjørende. 

Du tenker kanskje at du har tørr, fet eller sensitiv hud, men vet du egentlig helt sikkert hvilken hudtype du har? Hvis du vet det, så vil det være mye enklere neste gang du skal gå til innkjøp av produkter. Er du usikker kan du lese om de ulike hudtyper og kategorier under hudtypeskolen her på bloggen.

Faktisk så er det slik, at bruker du feile produkter, så kan det gjøre hudtilstanden verre.

Få en rutine

Uansett hvilken hudtype du har, så er en daglig rutine viktig for å holde huden i en sunn tilstand og det vil også kunne bidra til at du kan få hjelp til problemløsning som f.eks. akne, pigmenteringer, arr mm.

En daglig rutine har 4 ulike steg som du gjør en gang om morgenen og før du går til sengs.

Er du usikker på din hudtype? Gå til fagfolk. På essens har vi hudterapeuter og sykepleiere som gir konsultasjon. Vi benytter også VISA skanning for å se i alle hudens lag.

 • Rens: Velg en rens som ikke gjør at huden føles stram etter bruk. Ikke rens ansiktet mer enn 2 ganger om dagen. Hvis huden føles knirkende ren etter rens så har du fjernet alle de naturlige fettstoffene/oljene.
 • Serum: Et serum med vitamin C, vekstfaktorer eller peptider er bedre om morgenen under solkrem. På kvelden bør du bruke et retinolserum.
 • Fukt: Selv en fet hud trenger fuktighet, men en som er lett, gjerne gel-basert og som ikke tetter igjen porene.
 • SPF: Bruk SPF hele året, helst SPF 30 og gjør det minst 15 minutter før du går ut døren. Mørkere hudtoner trenger også SPF fordi det ofte kan være vanskelig å korrigere hyperpigmentering i en mørkere hud.

Velg produkter som passer din hudtype og sensitivitet, og husk at enkelte ingredienser som f.eks. retinol kun skal brukes om natten og at huden blir mer lyssensitiv ved bruk – derfor, alltid SPF.

For alle hudtyper

 • Hold deg hydrert
 • Bytt putetrekk en gang i uken
 • Vask håret og hold det borte fra ansiktet under søvn
 • Bruk solkrem hver dag, husk å påføre 15 minutter før du går
 • Start med en rutine og se hvordan huden reagerer. Når du merker at huden responderer positivt kan du implementere flere produkter som peeling, masker og aktive ingredienser som booster hudens utseende og helse
 • Ikke glem å teste ut nye produkter på f.eks. innsiden av armen, spesielt hvis du har sensitive hud. Dette kan minimere allergiske reaksjoner. Vent 48 timer for å se om det oppstår noen negativ reaksjon.

Hvordan behandle hudproblemer

Det er måter å takle hudproblemer uten å skade huden din. Bare husk den første regelen for hudpleie: 

Ikke plukk!

Plukking ved akne, hudormer, skorper eller andre hudproblemer kan forårsake åpne sår eller mørkere merker som kalles hyperpigmentering. Her er noen vitenskapelig støttede måter å behandle problemområder på.

Akne

Akne og kvisebehandling avhenger av hvor dyp eller alvorlig aknen er. Daglig hudpleie er det viktigste trinnet i behandling av akne, men for mild akne kan du bruke produkter fra hudpleieren som:

 Salisylsyre: PCA skin Blemish Control Bar

Bruk alltid solkrem etter bruk av disse produktene om morgenen, da de kan forårsake ekstra hud- og lyssensitivitet.

Ser du/kjenner du at det er en kvise på vei kan du også bruke spottreatment som hjelper med helingsprosessen og hindrer infeksjon eller betennelse. Disse kommer i ulike varianter som:

PCA skin Acne Gel

Dermalogica Overnight Clearing Gel

Sebaceous filamenter

Sebaceous filamenter er små, sylinderlignende rør i porene dine som er hvittgult. Disse er ofte forvekslet med hudormer, men sorte prikker er egentlig en type akne som oksyderes. Sebaceous filamenter kan gjøre porene dine større, og du kan bli fristet til å fjerne dem ved å klemme huden din eller bruke porestrips. Men disse metodene kan ha flere bivirkninger enn fordelene for huden din, spesielt hvis du ikke gjør dem riktig.

Over tid kan det forårsake:

 •  irritasjon
 •  åpne porer og infeksjoner
 •  tørrhet
 •  rødhet
 •  flassing

Topiske preparater som inneholder retinol eller retinoider kan bidra til å holde porene klare og rene. Det samme vil peeling i form av profesjonell behandling eller i produkter som beskrevet for aknebehandling gi.

Sår, arr og hyperpigmentering

Sår, arr og mørke flekker kan ta alt fra noen uker til seks måneder+ før de helbredes og blekner. Umiddelbar behandling for arr og blemmer inkluderer bruk av sminke og solkrem for å unngå ytterligere solskader og hyperpigmentering.

Andre ingredienser kjent for å hjelp arr å blekne inkluderer:

 • Silikon: Studier viser at silikon kan forbedre arrtykkelse, farge og tekstur. Du kan bruke silikon gel i åtte til 24 timer per dag. Se etter produkter med silikondioksyd oppført som en ingrediens.
 • Honning: Foreløpige studier viser at honning kan helbrede sår og arr. Du vil kanskje bruke honning hvis du er ute etter en rimelig hjemmebehandling.
 • Vitamin C: Se etter denne ingrediensen når du handler  kremer og fuktighetskrem.
 • Niacinamid: Studier viser at niacinamid kan bidra til å redusere flekker og mørke flekker, spesielt fra akne.
 • Retinol: En studie fant at akne arr forbedret seg i 91,4 prosent av personer som brukte en kombinasjon av retinolsyre og glykolsyre.

Se etter produkter med disse ingrediensene, og legg dem til din rutine etter å ha vasket ansiktet ditt. Ikke glem å alltid bruke solkrem etter påføring for å unngå solskader og hyperpigmentering.

 

Disse produktene med retinol vil vi spesielt anbefale. PCA skin har utviklet et leveringssystem som sørger for at de aktive ingrediensene blir transportert dypt i huden og slippes ut over en lengre tidsperiode. Slik er du garantert en god effekt uten å bruke de sterkeste retinolprosenten, samt unngå bivirkninger.

Du finner et retinol tilpasset ulike hudtyper:

DIY råd du bør unngå (selv om alle gjør det)

Folk rapporterer om underverk fra å bruke DIY råd som sitronsaft og tannkrem for vanlige hudproblemer som aknehud og mørke flekker. Men sannheten er at disse rådene kan forårsake mer langsiktig skade enn nytte fordi de kan skade hudens barriere.

Unngå disse DIY rådene

 • Sitronsaft: Det har sitronsyre, men det er altfor sur pH og kan føre til at mørke flekker vises etter soleksponering. Det kan også tørke og irritere huden din.
 • Baking soda: Ved pH-nivå på 8 vil baking soda stresse huden din, redusere hudens vanninnhold betydelig, og forårsake tørr hud.
 • Hvitløk: I rå form kan hvitløk forårsake hudallergi, eksem, hudbetennelse og gi vannholdige blemmer
 • Tannkrem: Ingrediensene i tannkrem kan drepe bakterier og absorbere olje, men de kan også tørke ut eller irritere huden din.
 • Sukker: Som en eksfoliant er sukker for hardt for huden på ansiktet ditt.

 

Noen av disse ingrediensene kan være alle naturlige og kostnadseffektive, men de er ikke formulert for huden din. Selv om du ikke føler øyeblikkelige bivirkninger, kan disse ingrediensene forårsake forsinket eller langvarig skade. Det er best å bruke produkter formulert for ansiktet ditt.