Lær hva som trigger utbrudd, hva de skyldes og hvordan du kan håndtere det - kilde: dermalogica

  • Flere kvinner enn noen gang opplever voksen akne knyttet til kronisk stress, hormonelle forandringer, livsstil og miljø.
  • For å holde kviser under kontroll, ha fokus på å håndtere stress og spise sunt, supplere hudpleierutinen med de riktige produktene, og søk profesjonelt råd. 

Våre hudhelseeksperter forklarer hvorfor de fleste bryter ut – og hvordan du kan unngå de vanligste akneutløserne, eller i det minste lære å håndtere dem.

Kronisk stress

Akne er et av de første tegnene på en kronisk stressende livsstil. Voksenakne er spesielt vanlig blant kvinner, som er dobbelt så sannsynlig å lide av alvorlig stress og angst enn menn. Kronisk stress utløser en økning i stressrelaterte hormoner, som sender hudens sebaceous (olje) kjertler i gang med å overdrive produksjonen og reduserer celleomsetningen, og skaper skli de perfekte forhold for akneutbrudd. Stresset hud har også en tendens til å se sliten, ujevn og eldre ut. For å redusere effekten av stress på huden, start med dype, langsomme pust, noe som bidrar til å redusere spenning og angst. Når du jobber deg mot en mindre stressende livsstil, innarbeide forebyggende tiltak i hudpleierutinen, som for eksempel peeling og en ukentlig maske for å redusere stresset og finne tid til egenpleie.

Hormonelle svingninger

Forskning har vist at det er en sammenheng mellom sebaceous (olje) kjertler og det endokrine systemet, ref. til  som «hudens hjerne.» Stress spiller en viktig rolle når det gjelder hormoner. Når kroppen produserer store mengder hormoner som kortisol og adrenalin, produserer binyrene mindre progesteron – noe som er en naturlig anti-angst substans. Dette hormonelle skiftet kan føre til en intern ubalanse, noe som kan føre til utbrudd.

I tillegg til å redusere kronisk stress, kan det være nyttig å notere deg når du opplever utbrudd. Hvis du oppdager et vanlig mønster, for eksempel utbrudd etter menstruasjon eller du merker at du får utbrudd etter f.eks stressende møter, kan du snakke med en Dermalogica hudterapeut om hvordan du justerer hudpleierutinen din tilsvarende.

Hvis graviditet, overgangsalder eller medisinsk bekymring oppstår, må du snakke med legen din.

Forurenset miljø

UV stråler og sesongmessige endringer kan stimulere celleproduksjonen, sebum og blodstrøm, og forverre aknesymptomer. Dette er spesielt verre for folk som jobber i områder med høy varme og fuktighet, som kjøkken og industrielle miljøer.

Men du kan beskytte huden mot UV-lys og få en varig matt overflate ved å bruke en SPF-fuktighetskrem som oljefri mat SPF30 hver dag.

Livsstilvaner

Røyk, ikee tilstrekkelig rens, stramme eller kløende klær, visse medisiner – alt dette er livsstilsvaner som kan påvirke alvorlighetsgraden av ens utbrudd. Enkelte sminkeprodukter, hår og hudpleieprodukter kan også inneholde pore-tette ingredienser som kan utløse eller forverre akne.

For å holde porene klare, bruk dobbelrens daglig med PreCleanse og Clearing Skin Wash. Å plukke eller klemme på utbrudd  kan gjøre mer skade. Hvis du plukker, risikerer du å tilføre nye bakterier i området og skade huden. Dette kan føre til enda flere utbrudd og hud-aldring og betennelse, eller et arr. Bruk i stedet et høyt aktivt breakout-clearingprodukt som AGE Bright Spot Fader eller Overnight Clearing Gel på området og la det virke og dempe utbruddet.

Sukkerforbruk

Å spise mange sukkerholdige, raffinerte matvarer kan bidra til utbrudd ved å utløse mer oljeproduksjon i huden. Hold deg til hele korn, grønnsaker og antioksidantrike matvarer for å fremme en til klar hud.

Du kan redusere overskytende olje med salicylsyre og leirebaserte produkter som Sebum Clearing Masque.

OK, så hva om du har gjort tiltak for å dempe alt ovenfor, og er du fortsatt plaget? Oppsøk en profesjonell hudterapeut for mer hjelp til å finne ut hva er grunnen.