Ingrediensene som reverserer solskader

Visste du at opptil 80 prosent av synlig aldring er forårsaket av eksponering for solens ultrafiolette (UV) stråler? Ikke ved å eldes i seg selv.

Kilde: NIH (National Library of Medicine)

Så de fine linjene og aldersflekkene kommer nok mest sannsynlig av eksponering for sollys. Dette blogginnlegget tar for seg hva du må gjøre for å forebygge, og også kan gjøre for å reversere skader som har oppstått.

Det som er viktigst av ALT er at du kan forebygge, det gjøres enkelt ved at du hver eneste dag, også om vinteren bruker en dagkrem med solfaktor. Gjør du ikke det vil det være liten vits å bruke forebyggende produkter!

Forebygging er lettere enn reversering når det kommer til solskader, så når vi sier forebygging så er det egentlig kun én ting som gjelder; SPF!

Men det finnes alternativer der ute for å behandle synlige aldringstegn fra solskader, også kjent som fotoaldring.

1. Niacinamide

er en potent ingrediens som arbeider med å minimere mørke flekker og hyperpigmentering. Studier har vist at niacinamide kan:

 • fungere som en antioksidant 
 • forbedre epidermal barrierefunksjon
 • redusere hyperpigmentering
 • redusere fine linjer og rynker
 • redusere rødhet og flekker
 • redusere gulning av huden
 • forbedre hudens elastisitet

Det virker ved å blokkere pigmentet fra overflaten på det ytre laget av huden og kan også redusere pigmentproduksjonen.  PCA skins Vitamin B3 Brightening Serum har terapeutisk nivå av niacimide med hele 6 % (vitamin B3). Bruk den morgen og kveld etter rens og før din foretrukne dag/nattkrem.

2. Vitamin C

Dette er en super ingrediens som har sterke anti-aging egenskaper og reparerer eksisterende hudskader. Det blokkerer skade før det i det hele tatt skjer ved å nøytralisere frie radikaler. Det hjelper også med å gjenoppbygge hudens struktur ved å stimulere kollagenproduksjonen, et protein som utgjør bindevevet ditt og gir huden din struktur og fasthet. Det gir også en skikkelig glød til alle hudtyper og bør inngå i daglig hudpleieregime, året rundt.

3. Retinol

Vitamin A-derivater (retinol) virker for å falme hyperpigmentering ved å øke epidermal celleomsetning i tillegg til andre mekanismer.

Tiår med forskning bekrefter at retinol er «gullstandarden» i lokal behandling for å bekjempe akne og tilstoppede porer, samt redusere fine linjer, uønsket pigmentering og forbedre hudteksturen.

 • Minimerer utseende av fine linjer og rynker og strammer opp huden med retinolpeptider og stammcelleekstrakt-teknologi
 • Styrk huden med minimal irritasjon pga. stabilisert retinol
 • Reduser aldersrelaterte tegn som gulhet og rødhet med niacimide
 • Det patenterte OmniSome leveringssystemet transporterer ingrediensene dypt ned i huden for overlegent resultat.

PCA skin har 4 utgaver av retinolserum, dette fordi det i tillegg til retinol er andre støtteingredienser som tar for seg ulike hudtyper. Så om huden er sensitiv eller den er fet og uren, eller om du har mye pigmenteringer eller ønsker kraftig anti-aging så finner du ett produkt for din hud her.

4. Alpha hydroxy acids (AHAs)

Alfahydroksysyrer kan bidra til å redusere hyperpigmentering.  De mest brukte AHA-ene inkluderer glykolsyre (avledet fra sukkerrør), melkesyre (avledet fra melk) og mandelsyre (avledet fra bitre mandler).

En AHA-toner er også et godt grep for å holde huden klar og ren, porene fri for tilstopninger, og den fungerer også som en «katalysator» da den hjelper etterfølgende produkter å virkelig trekke ned og inn i huden.

5. SynerPro Complex

Dette avanserte, dermatologisk testede korrigerende serumet hjelper til med å forminske størrelsen og intensiteten til mørke flekker samtidig som det beskytter mot produksjon av nye mørke flekker. Dens bransjeledende, hydroquinone- og retinolfrie formel er drevet av det proprietære SynerPro Complex, som bruker flere virkemåter for å effektivt jobbe målrettet mot gjenstridige former for UV- og hormonelt indusert hyperpigmentering, som fotoskader og melasma. Resultatet er hud som fremstår jevnere og lysere ved regelmessig bruk.

SynerPro Complex består av: 

 • Hexylresorcinol – et fenolisk lipid som modulerer melanogenese-veien via tyrosinase- og peroksidasehemming; stimulering av antioksidanten glutation, samt redusert overføring av melanosomer fra melanocyttene til keratinocyttene.
 • Purified Licorice Root Extract – en høyrenset form for lakris som inneholder 95 % glabridin, som er ansvarlig for å hemme hyperpigmentering.
 • Det reduserer tyrosinaseekspresjon, tyrosinaseaktivitet og melanocyttproliferasjon og migrasjon samtidig som det hemmer melaninsyntesen i melanocytter. Det hemmer også et enzym som frigjøres etter UV-eksponering eller under betennelse for å redusere tyrosinaseekspresjon og melanosomoverføring.
 • Tranexamic Acid -et syntetisk derivat av aminosyren lysin som bidrar til å hemme melaninsyntesen gjennom plasminogen/plasminveier.
 • 4-Butylresorcinol – en potent hemmer av tyrosinase og peroksidase som fører til en reduksjon i melaninproduksjonen.