overlevelsesguide

for tørr vinterhud

Hva gjør vinteren med huden din?

Vinterens vær er ikke snill mot huden vår. Kombinasjonen av lav fuktighet, kaldere temperaturer og økt vind gir huden dårligere kår og etterlater den tørr, grovere og mer mottakelig for skader. Så hva kan vi gjøre for å holde huden myk og smidig gjennom hele vinteren?

Hvorfor blir huden tørr, grovere og mer rynket om vinteren? 

Før vi fortsetter med «hvorfor», la oss forklare hva som gjør at huden oppfører seg som den gjør om vinteren. Hudens ytterste lag heter stratum corneum og er vår første «forsvarslinje» mot miljøet. Den består hovedsakelig av døde hudceller og er organisert som murstein og mørtel.

Mursteinen er de døde hudcellene som består av en kombinasjon av melkesyre, urea, salter og aminosyrer som samlet omtales som hudens naturlige fuktighetsfaktor

Mørtel er en sammensatt gruppe av viktige fettstoffer som organiserer seg i lag og skaper en naturlig vannbindende barriere i huden.

Et sunt fuktighetsinnhold i stratum corneum gir en myk og glatt hud. Om det mangler noen av disse komponentene, eller de blir forstyrret, noe som vanligvis skjer når vi utsetter oss for mer ekstreme temperaturer, da mister huden vannet/fuktigheten og resultatet er en tørr, flassende og rynkete hud.  

Din strategi for en myk hud.

De gode nyhetene er at det er mange ting som kan gjøres for å holde huden sunn, selv om vinteren. Her er noen tips:

1. Bruk solfaktor. En vanlig misforståelse er at du kun trenger SPF (solfaktor) om sommeren. Selv om solens UVB stråler er noe redusert om vinteren så er UVA strålene konstant, hele året.

Sne reflekterer opp til 80% av solens stråler, mer enn sand (15%) og vann (10%). Dette gjør at en bredspektret krem med SPF 30 eller mer burde gjelde like mye om vinteren som om sommeren.    

2. Dropp såpe. Tradisjonelle såper stripper huden for olje og øker hudens vanntap, noe som fører til tørr hud. I stedet for kan du bruke en mild pH-balansert rens. I særlig kalde strøk bør man veksle til en krem-basert rens. 

3. Bli en fuktighets snobb. 

Ikke alle fuktighetskremer er skapt likt. For at du skal få mest mulig ut av din krem bør du velge et produkt som inneholder humectanter (ingredienser som trekker/binder fuktighet til huden, som hyaluronsyre) og okklusive ingredienser (ingredienser som fanger det inni huden, som f.eks. shea butter). Andre gode ingredienser for huden er urea og glyserin. I tillegg til vann er dette to ingredienser som er bevist å fukte cellene innenfra. Kjenner du at huden er veldig stram anbefales et serum for å booste huden og få opp fuktighetsnivået.

4. Sjekk at dine andre produkter ikke inneholder skjulte «fuktighetstyver».

Hudens fiender kan også være i andre pleieprodukter. Se etter at de ikke inneholder fargestoffer, syntetiske dufter og andre ingredienser som kan penetrere, irriterer og tørke ut huden.    

5. Keep your cool.

Selv om det ikke er så mye du kan gjøre med været, så kan du gjøre huden glad med å bruke en luftfukter innendørs. Det er også viktig å drikke mye vann (selv om du ikke føler deg tørst), det holder cellene hydrert.

6. Skal du være ute?

Skal du oppholde deg ute og det er skikkelig kaldt da trenger du en kuldekrem som virker som en barriere mellom huden og kulden og som holder fuktigheten inne. Dette er vår favoritt som også er svært god for barn!