Rosacea

enkelt forklart

De 4 viktigste spørsmålene besvart!

Hva er Rosacea?

Rosacea er en kronisk hudtilstand som kan forårsake følsomhet, overdreven rødme, vedvarende rødhet, ødelagte kapillærer og kviser. Ofte blir denne tilstanden forvekslet med allergi eller akne. Hvis man ikke behandler huden, kan tilstanden forverres. Symptomer utløses ofte av visse faktorer, som vanligvis er unik for hver enkelt så det er viktig å forstå de vanlige utløserne, slik at du kan behandle tilstanden tidlig.

Hvem har Rosacea?

Ifølge National Rosacea Society påvirker tilstanden minst 16 millioner amerikanere. Her i Norge har har ca 2-5 % rosacea i løpet av livet, og plagene oppstår vanligvis rundt 30-50-års alder. Mens rosacea kan påvirke alle, er det ofte folk med lysere hud som har en tendens til å rødme eller få rød «flushing» som har større risiko. Genetikken din kan også være en faktor. Personer med britisk, keltisk, østeuropeisk, asiatisk og indiansk arv er mer sannsynlig å ha rosacea.

Hva forårsaker rosacea? Hva er de vanlige rosacea-utløserne?

Det er frem til nå ikke noen avgjørende bestemmelse om årsaken til rosacea. Teorier tyder på at økt blodstrøm og blodcellegenerering er knyttet til tilstanden, så det er ofte at temperatur kan være en utløser. Alkohol, krydret mat, varme drikker, badstuer og trening kan alle utløse rosacea symptomer. Stress, røyking, visse medisiner og kosmetikk, og aggressiv peeling kan også irritere tilstanden. National Rosacea Society sier at 8% av personer har rosacea som utløses av meieriprodukter.

Hvordan behandles rosacea?

Det finnes ikke noen kur mot rosacea, men det er måter å behandle og redusere irritasjon og synlighet. For å ta kontroll over sensitiv hud er det viktig å roe ned huden og redusere rødhet og betennelse. Noen individer kan trenge å søke behandling av en hudlege for reseptbelagte medisiner, men et omfattende daglig hudpleieregime er fortsatt viktig.

Noen ganger er rosacea-oppblussing uunngåelig, så det er godt å ha et utvalg av produkter som beroliger huden. Antiinflammatoriske topiske ingredienser som er effektive for å redusere forekomsten av rødhet. Å holde huden hydrert og beskyttet mot soleksponering er også en nøkkel til å kontrollere oppblussing. Glem aldri å forlate huset uten en bredspektret SPF!

Gode produkter for hud med rosacea

mild rens
styrkende og fuktighetsgivende toner
serum som reduserer rødhet og styrker
serum for maksimal fukt
lett, nærende dag/nattkrem
rik, nærende dag/nattkrem
dagkrem med SPF

Trenger du hjelp til å finne riktige produkter til din hud?

Da må du gjerne sende oss en henvendelse! Vi har gjennom snart 50 år fått mye kunnskap som vi gjerne deler med deg. En av våre terapeuter vil hjelpe deg å finne produktene som passer best til din hud og ditt behov!

Hilsen oss på essens.