Sorte prikker/hudormer – ingen slipper unna!

Sliter du med sorte prikker? Da er du ikke alene!

Når hårsekkene blir tilstoppet med døde hudceller, olje og bakterier, kan ikke-inflammatoriske akne-lesjoner utvikle seg … det er det som er kjent som hudormer/sorte prikker. Vi har nemlig alle sammen hårsekker.

De med fet og/eller uren hud har som regel mere sorte prikker enn de med en tørrere hudtype, men vi alle har en viss grad av oljeproduksjon i huden (heldigvis), for olje er nødvendig for at huden skal fungere og gjøre jobben sin. Men blir det for mye olje og i tillegg kommer skitt inn i bildet – da kommer også de irriterende sorte prikkene. Du har kanskje sett at de som regel dukker opp på og rund nesen og i labialfolden (folden som går fra nese ned til munn)?

Huden vår inneholder massevis av forskjellige komponenter som jobber døgnet rundt for i utgangspunktet å skalle av og skape ny hud som beskytter oss. Talgkjertlene er en stor bidragsyter. De eksisterer over hele kroppen vår (unntatt fotsålene og håndflatene) og er vanligvis festet til en hårsekk. Talgkjertler lager noe som kalles talg. Når en talgkjertel blir blokkert med talg, da dannes det en hudorm. Vi har flest talgkjertler i ansiktet vårt, spesielt rundt nesen. Det er derfor nesen vår blir mest utsatt for hudormer. Den endeløse tilførselen av olje i neseområdet gjør det til et perfekt hjem! Hvis du ikke renser ordentlig, vil disse folliklene bli blokkert med talg.

Så hva hjelper?

Første skritt er at du starter å dobbelrense! Dette er noe som kom for en del år siden og utsprunget er koreansk renseteknikk. Det bryter opp alt av olje som dannes eller påføres huden, renser porene og fukter, det hindrer også at porene tettes og er et avgjørende steg for en hud uten sorte prikker!!!

En dobbelrens starter ganske enkelt med oljerens etterfulgt av en rensegel, rensemelk eller skum.

Har du fet eller uren hud skal du ikke være nervøs for å innføre en oljerens! Det er bare sunt for huden, olje løser jo opp olje og det vil ikke påvirke til mer urenheter, tvert imot! Oljerens hjelper også med å bryte ned sminke og smuss som bygges opp gjennom dagen. 

Bruker du makeup? Da er det helt nødvendig med oljerens!

Neste skritt er å innføre en toner.

Toner er et flott verktøy med mange fordeler, inkludert bekjempelse av smuss, olje og selvfølgelig… hudormer. Det hjelper også å balansere PH-nivået ditt, som indikerer om huden din er fet eller tørr. Det naturlige PH-nivået i huden din bør ligge på ca. 5,5. (å være for langt unna i begge retninger kan føre til fethet eller tørrhet). Det som virkelig skiller toner fra alle de andre trinnene i hudpleieregimets molekylære størrelse. Det betyr Toner, som ligner på vann, har en veldig liten molekylstørrelse, noe som betyr at den kan trenge dypere enn de fleste andre produkter. Hudormer lever vanligvis ganske dypt under overflaten av huden, så jo lenger produktet kan trenge inn, jo bedre er det.

Se etter en toner enten med:

Melkesyre (Melkesyre er et molekyl av alfa-hydroksysyrefamilien (AHA), Det forekommer naturlig og finnes også i meieriprodukter som melk og har blitt brukt av mange mennesker over hele verden som en form for hudpleie. Denne syren er svært gunstig for de med tørr og/eller sensitiv hud

AHA (AHA-syre står for alpha hydroxy acid og er en av de vanligste syrene innenfor hudpleie. Den finnes helt naturlig blant annet i plantebaserte matvarer. AHA-syren bidrar hovedsakelig til å booste hudens kollagenproduksjon og rense vekk døde hudceller.)  Denne syren er passer for de fleste, men du bør bruke SPF på dagen.

BHA (Beta Hydroxy Acids er mer kjent som salisylsyre. Denne syren er anti-inflammatorisk, fettløselig, peeler, gunstig på solskader, linjer og rynker. Men salisylsyre brukes hovedsakelig mot akne og en uren hud.

Masker – en rask og effekt metode for å jobbe på et hudproblem.

Masker er essensielt å innføre hvis du har sorte prikker eller overproduksjon av olje. Men, det er kjempeviktig å ikke overdrive bruken!

En leiremaske er kjempegunstig på både sorte prikker og også på stor oljeproduksjon. Du må bare passe på å ikke ha den på for lenge eller for ofte! Leire absorberer olje og det gir resultater, som en hovedregel er det nok med 1-2 ganger i uken og la masken sitte på til den er tørr så vasker du den av.